Jedinstvena, posebna, veličanstvena, svoja – zbogom draga Mira

Otišla je Mira Furlan. Neponovljiva. Jednostavna. Divna žena i velika glumica. Zamrznulo se filmsko platno, utihnule su kazališne daske, zanijemili smo jer otišla je Ona. Karizmatična glumca zaraznog osmijeha i prekrasne ženske energija, koja je savršeno vladala scenom i koju je kamera voljela. Žena s kojom je krenulo oslobođenje ženskog tijela i figure na ovim prostorima i čija je sjajna gluma činila više za liberalizaciju žene i kao seks ikone i kao vrhunske glumice nego itko prije nje.

Glumica je već dulje vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača. Od posljedica bolesti preminula je u 66. godini života.

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je 1978. diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članica HNK u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga za koje je višestruko nagrađivana. Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u ”Kiklopu” Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jedna od vodećih hrvatskih glumica, kako navodi Hrvatska enciklopedija.

Mira je bila jedna od rijetkih zvijezda koja je uspješno balansirala između privatnog života i posla. Godinama je bila u skladnom braku s redateljem Goranom Gajićem. Njihova ljubav započela je još 1986. godine, nedugo nakon što je Mira upisala engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu. Vezu su održavali na relaciji Zagreb – Beograd.

“Ljubav je ključ. Ljubav bi se uvijek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove. Imali smo samo jedno drugo, borili smo se i s vanjskim okolnostima, a često i sami sa sobom. Povremeno, ne uvijek, uspijevali smo nadvladati svoje slabosti i sumnje. Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere.” Mira Furlan

Krajem 1991. godine otišla je u Beograd, a potom je zajedno s Goranom emigrirala u Ameriku kako bi izbjegli političke pritiske i etničke tenzije koje su ih pratile zbog krize u kojoj se nalazila Jugoslavija. Prvo vrijeme živjeli su u New Yorku, a ruku podrške pružila im je i glumica Milena Dravić. U prvo vrijeme radila je kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, dok je njezin suprug bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Sa suprugom Goranom 1998. preselila je u Los Angeles, a uskoro su dobili i sina, Marla Lava. Kao što je to i sama nekoliko puta rekla, glumica svoj američki san ne živi nimalo raskošno, već skromno. Uživa u knjigama, meditaciji i jogi.

“Ovo već dugo nije ‘moj svijet’, a sada pogotovu. Meni se ionako uglavnom ne da izlaziti ni družiti. Ali se brinem za mlade ljude kojima život počinje u ovakvom svijetu. Imam stalnu potrebu da im se ispričam za sve što su naše generacije ostavile njima: svijet dubinski zagađen i otrovan, izvana i iznutra.” Mira Furlan

Nakon dugogodišnjeg izbivanja iz Hrvatske vratila se nakratko na poziv prijatelja i kolege Rade Šerbedžije i njegovog Teatra Ulysses početkom 2002. te 2016. godine zbog angažmana u HNK Ivana pl. Zajca. U jednom od intervjua koje je dala za lokalni magazin progovorila je o bivšoj domovini i dala jasno do znanja što misli o Hrvatskoj. ‘Tijekom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam što tražiti. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita’ zaključila je tada Mira.

Kazališna i filmska karijera

Tijekom svoje kazališne karijere, kao članica Hrvatskog narodnog kazališta, puno je puta bila nagrađivana. Neke od najpoznatijih predstava u kojima je igrala bile su: “Šteta što je kurva“ (uloga Anabele); “Dundo Maroje“(uloga Petrunjele); “Mizantrop“(Celimena); “Dubik“(Lea); “Mesec dana na selu“(Natalija Petrovna); “Glorija“(Glorija); “Alfa Beta“; “Hamlet“(Ofelija); “Tri sestre“; “Majka hrabrost“; “Roman o tri ljubavi“ i mnoge druge.

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja igrati u kazalištu, proslavila ju je uloga u predstavi “Antigona“, koju je režirao nitko drugi nego njen suprug Goran. Mira je u Los Angelesu osvojila nagradu “Dramalogue“ za najbolju kazališnu ulogu. Nakon ove predstave igrala je u Lorcinoj “Đermi“, koja se izvodila u prestižnom Indiana Repertory Theatre.

“Kad me pitate što se promijenilo, ne osjećam se spremnom da o tome nešto ozbiljno kažem: ja dođem i odem, imam mogućnost izbora i to moj život na obje strane čini drugačijim od života građanina koji taj izbor nema i koji ovisi o penziji od koje ne može platiti ni svoje račune, a kamoli još da nekamo otputuje ne bi li provjetrio mozak. Ono što se sasvim sigurno promijenilo je to da se ljudi beskrajno muče oko golog preživljavanja. Novac je postao najbitniji i ništa drugo kao da nije važno. Nikakve socijalne zaštite više nema. Sad smo svi na slobodnom tržištu, baš kao u Americi. Iz Amerike je u domaće krajeve uvezena i celebrity kultura. Nitko se više ne uzrujava zbog propasti takozvanih pravih vrijednosti. Nitko valjda više ni ne razumije koje bi to vrijednosti uopće bile.” Mira Furlan

Tijekom svoje dugogodišnje karijere mnogo puta je bila nagrađivana. Već na početku svoje karijere dobila je nagradu Zlatna Arena 1982. godine za ulogu Enke u filmu “Kiklop“, kao i za ulogu Jaglike u filmu “Lepota poroka“ 1986. godine.

1985. godine igra jednu od glavnih uloga u filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu“, koji je čak bio nominiran za Oscara. Kada se preselila u SAD, Mira Furlan se pojavila u čak 110 epizoda kultne SF serije “Babylon 5“, u razdoblju od 1994. do 1998. godine.

Od 2004. do 2008. godine glumila je u jednoj od najpopularnijih serija  svih vremena, seriji “Izgubljeni“. Postala je ugledna glumica, te je 2014. godine dobila poziv da predaje na Filmskoj  akademiji u Los Angelesu, a nakon toga i na New York Film Academy.

Impresivna glumica, žena osobnog dostojanstva, suvereniteta i integriteta. Nedostajat će nam.

Mirno putuj, anđele…

 

Foto: Google

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads